16–18 kusů
těsto
- 400 g hladké mouky
- 80 g másla
- 2 vejce
- 80−100 ml bílého vína
- sůl
- mouka na podsypání
- 1 vejce na potření
Mouku smícháme se solí, změklým máslem, přidáme dvě vejce rozšlehaná s bílým vínem a zpracujeme hladké, poměrně tužší těsto, které zabalíme do fólie a necháme půl hodiny v chladu odležet. Mezitím si připravíme náplň.
tuňáková náplň
- 1 malá cibule
- 2 lžíce olivového oleje
- ½ červené papriky
- 1 lžíce rajského protlaku
- 120 g loupaných rajčat z konzervy
- 120 g tuňáka z konzervy
- hrst plocholisté petrželky
- mletý pepř
- sůl
Na olivovém oleji osmahneme na drobné kostičky nakrájenou cibuli dosklovata, přidáme nadrobno nakrájenou papriku, orestujeme, vmícháme rajský protlak, loupaná rajčata a vydusíme do husté kaše. Přidáme tuňáka, nasekanou petrželku, ochutíme pepřem a solí.
Z těsta vyválíme plát 2 mm silný. Pomocí kulaté formičky o průměru cca 10 cm vykrajujeme kolečka, zlehka potíráme rozšlehaným vejcem se solí, do středu navršíme náplň, přehneme, slepíme a prsty stlačíme, poté ještě vidličkou umáčkneme a vytvoříme tak ozdobný okraj. Potíráme rozšlehaným vejcem, klademe na plech s pečicím papírem a pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C dozlatova. Podávat můžeme teplé i studené.
Zdroj: Španělské emapanadas s tuňákem; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1351-spanelske-emapanadas-s-tunakem/ [On-line 24.11.2013]
Poslední tip, trik či komentář