- vepřové prorostlé maso 500 g
- klokaní maso 500 g (pokud je)
- slanina 50 g
- sádlo nebo olej 40 g
- cibule 1 kus
- mrkev 1 kus
- sůl
- pepř
- malý celer 1 kus
- petržel 1 kus
- červené víno 0.8 dl
- cukr 1 špetka
- mouka 1 lžíce
- máslo 1 oříšek
- paprika 2 špetky
- hřebíček 3 kusy
- nové koření 2 kuličky
- bobkový list 2 kusy
- tymián
- kmín 1 špetka
Špekové knedlíky
- den staré rohlíky 350 g
- slanina nebo uzený špek 200 g
- olej 2 lžíce
- cibule 1 kus
- vejce 4 kusů
- mléko 200 ml
- hrubá mouka 6 lžic
- máslo 1 lžíce
- pokrájená zelená petrželka 1 svazek
- sůl 1 špetka
- pepř 1 špetka
Na oleji osmahneme cibulku s paprikou, přidáme na kousky nakrájené maso a slaninu. Orestujeme a zalijeme horkou vodou. Osolíme, přidáme zeleninu nakrájenou na kolečka a koření. Přikryjeme pokličkou a dusíme do změknutí zhruba hodinu. Poté přilijeme víno. Necháme chvíli prohřát a podáváme.
Rohlíky nakrájíme na kostičky. Na oleji opečeme slaninu nakrájenou na malé kostičky. Přidáme nadrobno pokrájenou cibuli a na slanině necháme zesklovatět. Přidáme k rohlíkům a promícháme. Vejce rozšleháme v mléce a nalijeme na rohlíky. Přisypeme mouku, přidáme máslo a posekanou zelenou petrželku. Osolíme, opepříme a dobře promícháme. Necháme půl hodiny odpočinout. Pak z hmoty vytvarujeme osm kulatých knedlíků – jde to dobře mokrýma rukama. Uvaříme je buď ve vodě, nebo v páře (asi 15 až 20 minut). Podáváme se zelím a osmaženou cibulkou, případně s rajskou omáčkou.
Zdroj: Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/spekove-knedliky-s-veprovo-klokanim-gulasem [On-line 28.12.2011]
Poslední tip, trik či komentář