Ingredience:
- 700 g čerstvých špenátových listů nebo 500 g mraženého listového nebo sekaného špenátu
- sůl na dochucení
- 3 lžíce másla
- 1 menší cibule, nakrájená nadrobno
- 500ml hovězího vývaru
- 250 ml plnotučného mléka nebo 12% smetany
- špetka muškátového oříšku
- kostka měkkého sýra bez příchuti
- kostky čerstvého lososa, které osmahneme na másle
Čerstvý špenát důkladně propláchněte ve studené vodě, aby na něm nezůstaly zbytky hlíny. Nechte ho zlehka okapat, vložte do hrnce, přidejte sůl, zakryjte pokličkou a na středním ohni povařte do změknutí; trvá to asi pět minut. Mražený špenát rozmrazte v mikrovlnce, případně v troše vody v hrnci a osolte. Po vychladnutí z něj vymačkejte tekutinu a nasekejte ho.V polévkovém hrnci rozpusťte máslo a osmahněte na něm cibuli tak, aby získala světle zlatou barvu. Přidejte špenát a dvě až tři minuty míchejte. Přilijte vývar, mléko nebo smetanu a trochu nastrouhaného muškátového oříšku. Přiveďte k varu a nechte na mírném ohni asi deset minut bublat.Těsně před koncem varu vmíchejte kostku měkkého sýra a podle potřeby dosolte. Podávejte s osmaženými kostičkami grilovaného lososa.
Zdroj: Špenátová krémová s lososem; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/spenatova-kremova-s-lososem [On-line 15.10.2014]
Poslední tip, trik či komentář