Těsto
- 200 g hladké mouky
- 2 vejce
- 500 ml mléka
- 1/2 lžičky soli
- špetka muškátového oříšku
- rostlinný olej na opékání
Náplň
- 400 g listů špenátu
- 1 střední cibule
- 1 lžíce másla
- 2 lžíce sladké smetany
- 2 stroužky česneku
- 1 rovná lžíce hladké mouky
- sůl
- mletý pepř
- 200 g brynzy
Z mouky, vajec a mléka v míse umíchejte hladké těsto, přidejte sůl a špetku muškátového oříšku. Směs nechte 15 minut odpočívat – mouka trošku nabude a těsto bude mít při pečení palačinek stabilní hustotu.
Ze špenátových listů odkrojte silné části stonků a listy nasekejte na menší kousky (u baby špenátu to není třeba, stačí je omýt).
Cibuli oloupejte, pokrájejte najemno a zpěňte ji na rozpuštěném másle.
Přidejte špenát a ztlumte teplotu na minimum. Vmíchejte smetanu, utřený česnek, mouku, osolte a opepřete a za občasného promíchání poduste. Ale nepřežeňte to, stačí jen pár minut, špenát má zůstat zelený a křupavý.
Nakonec přidejte na kousky pokrájenou či nadrobenou brynzu a lehce ji zamíchejte – jen tak, aby se vytvořila zeleno-bílá mozaika.
Na rozehřáté pánvi lehce potřené olejem upečte po obou stranách tenké palačinky. Naplňte je špenátovou směsí a podávejte.
Zdroj: Sobotní recepty z epizody Čas předsevzetí; Karolína-domácí kuchařka – TV Prima http://www.iprima.cz/sobotni-recepty-z-epizody-cas-predsevzeti?special=773951 [On-line 22.1.2015]
Poslední tip, trik či komentář