Pro 4 osoby
- 200 g hladké mouky
- 100 g másla
- 3 vejce
- sůl
- 500 g listového špenátu
- 1 cibule
- 250 g sýra feta
- 1 lžička slunečnic. oleje
- 100 g plnotučného jogurtu
- pepř
- strouhaný muškátový oříšek
Na těsto prošijeme do mísy mouku, přidáme máslo ve vločkách, 1 vejce a špetku soli a rychle zpracujeme na hladké těsto. Zformujeme je do koule, kterou zabalíme do potravinové fólie a dáme na 30 minut do lednice.
Mezitím špenát přebereme, omyjeme, ořežeme ze silnějších stonků a dáme jej svařit. Cibuli oloupeme a najemno nakrájíme.
V hrnci rozehřejeme olej a cibulku v něm necháme zesklovatět. Špenát slijeme, vymačkáme z něj vodu a přidáme k cibulce. Troubu předehřejeme na 180 °C.
Těsto na pomoučeném valu prohněteme, vyválíme a vložíme do předem tukem vymazané koláčové formy o průměru asi 26 cm. Povytáhneme vyšší okraj, korpus na více místech propíchneme vidličkou a předpečeme 10 minut.
Špenát rozložíme na korpus. Sýr feta rozdrobíme, smícháme s jogurtem, solí, pepřem, vejci
a muškátovým oříškem a navrstvíme na špenát. Koláč pečeme 30 minut.
Příprava: asi 50 minut
Poslední tip, trik či komentář