- krkovice nebo plecka 500 g
- kuřecí řízky 5 kusů
- sůl a pepř 1 špetka
- paprika 1 kus
- cherry rajčata 1 balení
- cibule 1 kus
- pytlíček oliv 1 kus
- brambory 1 kg
- olej 1 dávka
Marináda
- olej 200 ml
- citronová šťáva 4 lžíce
- sůl, bílý pepř 2 lžičky
- oregano 4 lžičky
- bobkové listy 4 kusy
- plnotučné hořčice 2 lžíce
Tzatziki
- řecký jogurt 1 kus
- salátová okurka 1 kus
- vinný bílý ocet 1 lžíce
- pepř 1 lžička
- sůl 0.5 lžíce
- kopr 2 lžičky
- olivový olej 3 lžíce
Stejnou marinádu na obě masa si rozdělíme do obou misek – jednu na vepřové a jednu pro kuřecí maso. Maso nakrájíme na kostky a naložíme do marinády, kde necháme asi hodinu odležet. Nakrájíme na kolečka cibuli a po odležení mas si vytvoříme špízy: maso, cibule, oliva, maso, rajčátko. Špízy grilujeme asi 10–15 minut, aby bylo maso propečené, ale ne vyschlé.
Brambory nakrájíme i se slupkou na čtvrtky a smažíme v oleji dozlatova, v míse je pak jen prosolíme.
Okurku na tzaziki si oloupeme, nastrouháme a vymačkáme přebytečnou vodu. Takto upravenou okurku smícháme s jogurtem a dalšími ingrediencemi Tzatziki dáme vychladit.
Zdroj: Špízy souvlaki, smažený brambor, tzaziki; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/spizy-souvlaki-smazeny-brambor-tzaziki [On-line 9.10.2012]
Poslední tip, trik či komentář