Ingredience
- půl cibule 1 dávka
- olej nebo máslo na smažení 100 g
- hladká mouka 2 lžíce
- smetana 200 ml
- houby (mražené, sušené, čerstvé) 1 dávka
- kopr 2 snítky
- brambory 2 kusy
- nové koření 3 kuličky
- ocet 1 lžíce
- vejce (1 celé na strávníka) 5 kusů
- sůl 1 špetka
1. Na másle zpěníme cibulku, poprášíme moukou, orestujeme, zalijeme litrem převařené vody a dobře rozkvedláme. Přidáme nové koření, osolíme a za stálého míchání necháme provařit 15 minut. Poté vyjmeme kuličky koření a tyčovým mixérem rozmixujeme.
2. Dle potřeby přidáme opět převařenou vodu, na kostičky nakrájené brambory, houby (sušené předem namočíme) a kopr a vaříme další čtvrthodinu s občasným mícháním, až jsou brambory měkké.
3. Vlijeme smetanu, minutu povaříme a dál již nevaříme. Stranou dochutíme octem, popř. solí. Podle počtu strávníků vhodíme do polévky po jednom vejci a již nemícháme.
4. Každému do talíře dáme jedno ztracené vejce a ještě ozdobíme pokrájeným koprem.
Zdroj: Staročeská kulajda; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/staroceska-kulajda [On-line 22.09.2013]
Poslední tip, trik či komentář