Potřebujeme:
- 4 žloutky,
- 4 bílky,
- ¼ l mléka,
- ¼ l smetany,
- 125 g moučkového cukru,
- 350 g polohrubé mouky,
- lžíci másla,
- ovoce
- kysanou smetanu,
- vanilkový cukr, cukr
- citrónovou kůru
Žloutky smícháme s mlékem, smetanou, cukrem, moukou a vymícháme v těsto. Z bílků vyšleháme sníh a jemně vmícháme do těsta. Do pekáčku dáme máslo a v troubě necháme rozpustit. Těsto přidáme k máslu do pekáčku, posypeme ovocem a dáme péct na 10 minut na 220 °C do trouby.
Kysanou smetanu dochutíme cukrem a citrónovou kůrou. Když je trhanec upečený, lžící vykrajujeme kousky, dáváme na talíř a zdobíme dochucenou kysanou smetanou.
Zdroj: Staročeský trhanec; Babicovy dobroty TV Nova http://dobroty.nova.cz/clanek/epizody/starocesky-trhanec.html [On-line 10.01.2013]
Poslední tip, trik či komentář