reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Staropražský chřest

4–6 porcí

  • 400 g bílého chřestu
  • 400 g zeleného chřestu
  • 0,5 l + 0,1 l pomerančového džusu
  • 0,5 l bílého vína
  • voda
  • 2 citrony
  • 2 pomeranče
  • med
  • sůl
  • svazek čerstvých bylinek
  • pomerančový likér
  • 200 g másla
  • 150 g strouhanky

Nejprve si připravíme várku a chladicí lázeň na chřest.

Ohřejeme 2 l vody, přilijeme 0,5 l pomerančového džusu a 0,5 l bílého vína. Vhodíme kousky pomeranče, pomerančovou kůru, citron bez kůry, bylinky. Nálev lehce osolíme, osladíme medem a přivedeme k varu. Polovinu množství necháme dobře vychladit.

Chřest oloupeme škrabkou a vložíme do vroucího nálevu a vaříme 6–7 minut. Poté chřest i s několika pomeranči vyndáme a vložíme do studené ochucené várky.

Chřest vyndáme ze studené vody a v utěrce osušíme. Na pánvičce necháme přepustit máslo, zakápneme pomerančovým džusem. Chřest vložíme na pánev a prohřejeme, případně lehce dochutíme solí. Můžeme zakápnout pomerančovým likérem. Ten nám jídlo lehce ovoní a dodá příjemné aroma.

Prohřátý chřest servírujeme na talíř, zasypeme nasucho opraženou strouhankou a zakápneme přepuštěným máslem.

Zdroj: Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/?recept=928

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.