4–6 porcí
- 400 g bílého chřestu
- 400 g zeleného chřestu
- 0,5 l + 0,1 l pomerančového džusu
- 0,5 l bílého vína
- voda
- 2 citrony
- 2 pomeranče
- med
- sůl
- svazek čerstvých bylinek
- pomerančový likér
- 200 g másla
- 150 g strouhanky
Nejprve si připravíme várku a chladicí lázeň na chřest.
Ohřejeme 2 l vody, přilijeme 0,5 l pomerančového džusu a 0,5 l bílého vína. Vhodíme kousky pomeranče, pomerančovou kůru, citron bez kůry, bylinky. Nálev lehce osolíme, osladíme medem a přivedeme k varu. Polovinu množství necháme dobře vychladit.
Chřest oloupeme škrabkou a vložíme do vroucího nálevu a vaříme 6–7 minut. Poté chřest i s několika pomeranči vyndáme a vložíme do studené ochucené várky.
Chřest vyndáme ze studené vody a v utěrce osušíme. Na pánvičce necháme přepustit máslo, zakápneme pomerančovým džusem. Chřest vložíme na pánev a prohřejeme, případně lehce dochutíme solí. Můžeme zakápnout pomerančovým likérem. Ten nám jídlo lehce ovoní a dodá příjemné aroma.
Prohřátý chřest servírujeme na talíř, zasypeme nasucho opraženou strouhankou a zakápneme přepuštěným máslem.
Zdroj: Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/?recept=928
Poslední tip, trik či komentář