reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Zámecké telecí kotlety s kedlubnami a hráškem

4 porce

  • 4 telecí kotlety s kostí
  • 200 g mletého telecího ořezu
  • 100 ml smetany
  • 1 lžíce sušeného mléka
  • 100 g slaniny
  • muškátový oříšek
  • citronová kůra
  • bílý lanýž
  • mletý pepř
  • sůl
  • 100 g másla
  • 2 šalotky
  • masová šťáva nebo vývar
  • 250 ml smetany

Do kotlety prořízneme kapsu, do které budeme později plnit směs. Poté ji z obou stran naklepeme a nasolíme.

Do telecího ořezu vmícháme vejce se smetanou, zasypeme sušeným mlékem. Na místo sušeného mléka je možné použít mouku. Ochutíme solí, nastrouháme po trošce muškátového ořechu a citronové kůry. Dále přidáme na jemno nakrájený špek a nastrouháme lanýže. Když nemáme lanýže, tak použijeme lanýžový olej, a když nemáme ani ten, tak tam nedáváme nic, je to dobré i tak. Směs důkladně promícháme a poté jí, ideálně z plnícího sáčku, plníme kotlety. Na závěr spíchneme špejlemi tak, aby směs nemohla z kotlet unikat.

Naplněné kotlety posypeme lehce moukou, což při smažení vytvoří tenkou kůrčičku a udrží nám v mase šťávu.

V kastrolu nebo vyšší pánvi přepustíme máslo a kotlety na něm opečeme. Při opékání zasypeme na nudličky nakrájenou šalotkou a na hrubo nastrouhaným lanýžem. Na závěr zalijeme masovou šťávou nebo vývarem a smetanou ke šlehání. Zakryjeme pokličkou a dáme do trouby na cca 30 minut při 160 °C podusit.

kedlubny

  • 4 kedlubny
  • voda
  • bílé víno
  • cukr
  • 80 g másla
  • 1 lžíce cukru
  • muškátový oříšek
  • citronová kůra
  • mletý pepř
  • sůl
  • 6 lžic hrášku

Vodu s bílým vínem přivedeme k varu. Kedlubnu pokrájíme na plátky a hodíme do vroucí vody, kde ji povaříme 5 minut a vyndáme. Rozpustíme máslo, zasypeme cukrem a kedlubny restujeme. Při restování dochutíme solí, muškátovým oříškem, bílým pepřem a citronovou kůrou. Na závěr přidáme hrášek a promícháme.

Zdroj: Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/?recept=930

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.