Potřebujeme:
- 4 ks steaku z lososa s kůží á 200g,
1 lžícíi olivového oleje,
hrubou mořskou sůl (nejlépe Maldon)
OMÁČKA RAVIGOT:
Studená omáčka z octa, oleje, pepře, estragonu, kerblíku, petržele, bedrníku, pažitky, řeřichy, cibule, žloutků a polévky.
Našleháme olej s citrónovou šťávou, přidáme nasekané žloutky, estragon, cukr, hořčici a kapary. Okořeníme dle chuti.
Potřebujeme:
- 125 ml olivového oleje,
- 2 lžíce citrónové šťávy,
- 1 lžíci nahrubo posekaného čerstvého estragonu,
- 1lžíci krystalového cukru,
- 1 lžičku dijonské hořčice (nebo jiné pikantní),
- 2 lžíce posekaných kaparů,
- pepř
LOSOS – SPRÁVNĚ UPEČENÝ STEAK:
Pro pečení vybereme pánev s nepřilnavým povrchem, položíme ji na malý plamen a necháme středně rozpálit. Na pánev vložíme steaky kůží dolů a necháme péci asi 2 minuty. Pokud je pánev dostatečně kvalitní a horká, nemusíme přidávat olej, protože losos se nepřilepí ani nespálí, neboť obsahuje hodně vlastního tuku. Poté postupně obracíme steaky tak, aby byly zatažené po všech stranách. Vrátíme je do polohy kůží dolů a vložíme na 8-10 minut do trouby zahřáté na 70 °C.
Po vyjmutí servírujeme na talíře, posypeme hrubou mořskou solí a polijeme kvalitním olivovým olejem.
Podáváme s lehkou bramborovou přílohou a čerstvou či pečenou zeleninou.
Zdroj: TV Nova Tescoma s chutí http://tescoma.nova.cz/clanek/novinky/skola-vareni-steak-z-lososa-25-3-2011.html
Poslední tip, trik či komentář