- steaky z chlazeného tuňáka (150 – 200 g) 5 kusů
- smetana ke šlehání 250 ml
- sušené lesní houby 60 g
- máslo 1 lžička
- hladká mouka na zahuštění
- hovězí bujon 1 kostka
- sůl a pepř 1 špetka
- kadeřavá petrželka 1 svazek
- olivový olej 250 ml
- čerstvý tymián/čerstvé oregana 3 snítky
- citron 1 kus
- brambory odrůdy la ratte 1 kg
Ve větší míse naložíme do oleje bylinky a osoleného a opepřeného tuňáka a necháme ho asi hodinu v lednici. Sušené houby spaříme v hrnku horkou vodou a necháme odstát cca 20 minut. Potom houby i s vodou nalijeme do menšího hrnce, přivedeme k varu, přidáme půlku hovězího bujonu a za stálého varu mícháme, dokud se bujon nerozpustí. Potom přilijeme smetanu a zahustíme ji hladkou moukou rozmíchanou ve vodě. Na konec přidáme petrželku a malou lžíci másla.
Brambory si opláchneme vodou a dáme vařit asi na 10 minut. Scedíme a necháme je vychladnout. Pak brambory rozkrojíme napůl, rozložíme na plech, osolíme, opepříme a pokapeme olivovým olejem. Brambory upečeme v rozehřáté troubě na 220 °C a pečeme asi 15 minut.
Na hodně rozpálené pánvi zprudka osmahneme tuňáka minutu až maximálně minutu a půl z každé strany. Podáváme s měsíčkem citronu.
Zdroj: Steak z tuňáka se smetanovo-houbovou omáčkou, brambory La Ratte; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/steak-z-tunaka-0 [On-line 31.5.2012]
Poslední tip, trik či komentář