reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Středomořský salát

Suroviny:

  • dvě velké hrsti rukoly
  • asi 1/2 hlávky ledového salátu
  • 2 pomeranče, oloupané i od vnitřních bílých slupek
  • 1 čerstvý fenykl, nakrájený na plátky
  • 150 g fety, na kostičky
  • hrst jader vlašských ořechů nebo dle vaší chuti, nasucho opražené

Na zálivku:

  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce hořčice (ideálně dijonské)
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžíce balzamikového octa
  • sůl a čerstvě mletý pepř

Na krutony:

  • 2 ks bílého pečiva nakrájeného na malé kostičky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • mletý rozmarýn

Nejprve připravte krutony – na pánvi rozpalte olivový olej, přidejte pečivo (raději jiný než toastový chléb – drobí se), osolte, přidejte pepř a mletý rozmarýn, a na středním plameni opékejte za častého promíchávání, dokud nebudou krutony zlatavé po všech stranách. Když jsou hotové, nechte je klidně vychladnout na pánvi (žádný přebytečný olej vám tam jistě nezbyl).

V další pánvi opražte nasucho ořechy a odložte stranou.

Smíchejte v míse rukolu, ledový salát natrhaný na kousky, dílky pomeranče bez bílé blanky (dílky vyřízněte ze slupek), nakrájený fenykl a opražené ořechy.

Pak vyšlehejte metličkou zálivku z oleje, medu, hořčice, balzamika, soli a pepře, nalijte ji na salát a promíchejte. Pak na salát navrstvěte kostičky fety. Krutony je ideální podávat zvlášť v hezké misce, aby si každý mohl nandat přímo na svůj salát – pokud je dáte na salát předem, hrozí, že zvlhnou a už nebudou tak křupavé.

Zdroj: Středomořský salát; Karolína-domácí kuchařka – TV Prima http://www.iprima.cz/recepty-s-vuni-leta-od-karoliny-domaci-kucharky  [On-line 28.02.2015]

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.