Potřebujeme:
Těsto:
- 450 g polohrubé mouky,
200 g másla,
150 g moučkového cukru,
4 žloutky,
1 lžíci nastrouhané citrónové kůry,
½ balíčku kypřícího prášku do pečiva
Náplň:
- 900 g očištěných jablek,
50 g krupicového cukru,
50 g vlašských ořechů,
2 lžíce citrónové šťávy,
1 balíček vanilkového cukru,
1 lžičku skořice
Bílkový sníh:
- 4 bílky,
- 100 g krupicového cukru,
- 1 lžičku citrónové šťávy
Máslo nakrájíme na kousky a zpracujeme s prosetou moukou s cukrem, kypřícím práškem, kůrou a žloutky. Hotové těsto rozdělíme na třetiny. Dvě třetiny necháme v chladu odležet 30 minut a jedu třetinu zabalíme do fólie a uložíme na 40 minut do mrazničky. Dvě třetiny těsta po odležení rozválíme na plát a vyložíme jím dno pekáčku s vyšším okrajem.
Nastrouhaná jablka pokapeme citrónovou šťávou a smícháme s cukrem, vanilkovým cukrem, skořicí, nahrubo nasekanými vlašskými ořechy a rozložíme na těsto. Bílky vyšleháme s cukrem na pevný sníh a rozetřeme na povrch jablečné náplně. Zbylé těsto které bylo uložené v mrazničce nastrouháme na povrch bílkového sněhu na hrubém struhadle.
Koláč pečeme v předehřáté troubě na 160°C asi 50 minut. Po upečení necháme vychladnout na plechu a pak nakrájíme na porce.
Zdroj: TV Nova Tescoma s chutí http://tescoma.nova.cz/clanek/novinky/strouhany-jablecny-kolac-7-9-2011.html
Poslední tip, trik či komentář