Ingredience pro přípravu receptu:
- 500 g – listové těsto
- 500 g – mletý mák
- 200 ml – mléko
- 300 g – višně
- 60 g – vanilkový cukr
- nastrouhaná kůra z poloviny citronu
- 1 kus – vejce – rozšlehané
- 100 g – máslo
Jemně mletý mák povaříme v mléce spolu s polovinou vanilkového cukru a trochou citronové kůry tak, aby vznikla hustá kaše. Přidáme vypeckované višně (mimo sezonu použijeme kompotované) a druhou polovinu vanilkového cukru.
Předehřejeme troubu na 180 stupňů Celsia.
Vyndáme těsto z lednice a rozdělíme ho na dvě části. Na pomoučněném válu každou rozválíme do obdélníkového tvaru a potřeme ji trochou rozpuštěného másla. Makovo-višňovou náplň rozdělíme na připravený plát těsta, tak aby nesahala úplně do krajů – na každé straně by měly zbýt aspoň dva centimetry volného těsta.
Těsto opatrně zavineme. Okraje stiskneme k sobě a ohneme je dolů. Závin přesuneme na plech, spoj má zůstat vespod. Stejně zpracujeme i druhou polovinu těsta.
Do hrnečku rozklepeme vajíčko a mašlovačkou dobře promícháme. Pak jím potřeme oba záviny a dáme je zhruba na čtvrt hodiny do trouby. Jakmile budou krásně zlatavé, rychle s nimi ven!
Zdroj: Štrůdl s mákem a višněmi; Když vaří táta TV Prima http://www.kdyzvaritata.cz/strudl-s-makem-a-visnemi.html [On-line 26.12.2012]
Poslední tip, trik či komentář