4 porce
- 40 dkg sumčího masa
- 2 celé cibule
- 1 db dužinaté papriky na plnění
- 20 dkg mouky
- 2 vajíčka
- 20 dkg brynzy
- 1 dl zakysané smetany
- 2 polévkové lžíce mleté červené papriky
- 5 dkg slaniny
- sůl
- pepř
- 1 svazeček petržele
Výrobu halušek zahájíme tím, že si ze slaniny nakrájené na kostičky vyškvaříme tuk. Rozbijeme vajíčka a přidáme k nim tolik mouky, kolik do sebe dokážou vstřebat. Promícháme, prohněteme, a bude-li třeba, rozředíme těsto několika kapkami vody. Potom do něho přidáme najemno nakrájenou petrželku, načež těsto rozškubeme na halušky, které uvaříme ve vodě. Až nám halušky změknou, scedíme je a promícháme s tukem vyškvařeným ze slaniny. Nakonec do nich zamícháme brynzu a dáme stranou, protože je budeme potřebovat až v okamžiku podávání.
Na oleji si mírně orestujeme cibuli nakrájenou na kolečka, načež k ní přidáme nadrobno nakrájenou papriku. Obojí ještě chvíli podusíme, zaprášíme mletou paprikou a zalijeme malým množstvím vody. Potom k zelenině přidáme rybí maso a 15-20 minut vaříme. Okořeníme solí a pepřem, přisypeme čerstvě nasekanou petrželku a nakonec ještě jídlo obohatíme smetanou.
Halušky umístíme na talíř do tvaru věnce, do jehož středu naběračkou naložíme porci sumce na paprice. Nakonec talíř ozdobíme petrželkou.
Zdroj: TV Paprika Vinařskou stezkou s vidličkou a nožem http://tvpaprika.hu/cs/node/3577
Poslední tip, trik či komentář