- husa (cca 3,5 kg),
- 1 kg kyselejších jablek,
- hrst sušených švestek a hrst sušených meruněk,
- 2 lžíce sušeného tymiánu,
- sůl, pepř
Bramborový knedlík
- 600 g vařených brambor,
- 200 g hrubé mouky,
- 1 vejce,
- 100 g krupičky,
- špetka kypřícího prášku,
- sůl
Husu osolíme zevnitř i zvenčí a opepříme. Pokrájená jablka, švestky, meruňky a tymián promícháme a naplníme husu. Spíchneme špejlí. Pod husu do pekáče položíme oddělená křídla, podlijeme vodou, přiklopíme a pomalu pečeme při 180 °C, občas podléváme. Asi po hodině sundáme poklici. Ke konci pečení podlijeme vodou a přidáme teplotu, aby se udělala křupavá kůrka.
Nastrouhané oloupané brambory smícháme v míse s hrubou moukou, vejcem, krupičkou a trochou prášku do pečiva. Osolíme a vypracujeme těsto. Vytvarujeme 2 knedlíky a vaříme ve vroucí osolené vodě 20 min.
Poslední tip, trik či komentář