- 1 kg švestek
- 175 g polohrubé mouky
- 270 g hladké mouky
- 100 g cukru + 175 g cukru navíc
- špetka skořice
- 100 g másla + 175 g másla navíc
- 3 vejce
- špetka soli
- 1 lžička prášku do pečiva
- 2 lžíce strouhanky
Švestky omyjeme, osušíme a vypeckujeme. Drobenku zpracujeme ze 175 g polohrubé mouky, 100 g cukru, 100 g změklého másla a skořice. Ze 175 g másla a 175 g cukru vymícháme krém. Po jednom přidáme vejce a jemně vmícháme. Přidáme 270 g mouky, sůl a prášek do pečiva a vypracujeme těsto. Formu o průměru 28 cm vymastíme a vysypeme strouhankou. Vložíme těsto a povrch uhladíme. Švestky položíme na těsto slupkou dolů. Povrch koláče posypeme drobenkou, vložíme do středu horké trouby a upečeme.
Poslední tip, trik či komentář