reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Švestkový koláč z kynutého těsta

Na 24 porcí budeme potřebovat:

Těsto:

  • 42 g droždí,
  • 80 g krupicového cukru,
  • 250 ml mléka,
  • 600 g hladké mouky,
  • špetka soli,
  • 2 vejce,
  • kůra z poloviny citronu,
  • 100 g másla

Maková náplň:

  • 200 ml mléka,
  • 100 g krupicového cukru,
  • 50 g másla,
  • 200 g máku,
  • 1 lžička skořice,
  • 50 ml rumu

Drobenka:

  • 80 g hrubé mouky,
  • 50 g krupicového cukru,
  • 50 g másla,
  • 1 balíček vanilkového cukru

Z droždí, lžičky cukru a poloviny mléka uděláme kvásek a necháme ho vzejít na teplém místě. Do mísy prosijeme mouku. Přidáme cukr, sůl, vejce, citronovou kůru, kvásek a zbylé mléko a zlehka propracujeme. Pak přidáme rozpuštěné máslo a vypracujeme hladké těsto. Zpracované těsto poprášíme moukou a necháme 40 minut kynout.

Mezi tím švestky vypeckujeme a nakrájíme na čtvrtky.
Připravíme makovou náplň. Mléko svaříme s cukrem, máslem a mletým mákem. Po uvaření přidáme skořici a rum.

Vykynuté těsto rozprostřeme do pekáče. Naplníme ho makovou náplní a na ní vyskládáme čtvrtky švestek slupkou dolů.

Z mouky, cukru a másla zpracujeme drobenku a rozprostřeme ji na povrch koláče. Dáme péct do trouby vyhřáté na 180 °C na 25 minut.

Zdroj: TV Nova Tescoma s chutí http://tescoma.nova.cz/clanek/novinky/svestkovy-kolac-z-kynuteho-testa-24-9-2009.html

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.