- zadní hovězí maso 1 kg
- smetany na šlehání (33 %), 250 ml
- mléko 300 ml
- mrkev 2 kusy
- petržel 1 hrst
- celer 1 kus
- větší cibule 2 kusy
- cukr 0.5 lžičky
- ocet 1 lžíce
- bobkový list 1 kus
- nové koření 1 špetka
- pepř 3 kuličky
- sůl 1 špetka
- olej 1 lžička
Knedlíky
- polohrubá mouka 200 g
- vejce 2 kusy
- rohlík 2 kusy
- mléko 250 ml
- sůl 1 špetka
- olej (nebo sádlo) 1 lžíce
Maso nasolíme a necháme chvíli uležet. Mezitím na oleji lehce osmahneme nakrájenou zeleninu a cibuli nakrájenou na plátky. Přidáme koření. Do základu vložíme nasolené maso a na prudkém ohni je dusíme ve vlastní šťávě. Zalijeme vařící vodou a dusíme v troubě doměkka. Podle potřeby maso podléváme a obracíme. Když je podušeno, vyjmeme, šťávu rozšleháme, zahustíme světlou jíškou a provaříme. Nakonec přidáme smetanu a omáčku naředíme mlékem. Ještě chvíli provaříme. Maso nařežeme po vlasu na porce a vložíme do hotové omáčky.
Čtyři čtvrtlitrové hrnečky vymažeme tukem. Do mísy dáme mouku a sůl, přidáme žloutky a po troškách přiléváme mléko. Promícháme a přidáme na kostičky nakrájené rohlíky. Nakonec ještě jemně vmícháme sníh z bílků. Můžeme přidat i nasekanou pažitku. (Pokud ji máte jako já stále v mrazáku.) Směs rozdělíme do připravených hrníčků a dáme do hrnce s vodou. Hladina by neměla přesáhnout třetinu výšky hrníčku. Vaříme 25 minut. Pak necháme knedlíky chvíli vychladnout a za pomoci kulatého nože je vyklopíme.
Zdroj: Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/svickova-na-smetane-1 [On-line 2.2.2012]
Poslední tip, trik či komentář