reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Svíčková na smetaně s hrníčkovými houskovými knedlíky

  • zadní hovězí maso 1 kg
  • smetany na šlehání (33 %), 250 ml
  • mléko 300 ml
  • mrkev 2 kusy
  • petržel 1 hrst
  • celer 1 kus
  • větší cibule 2 kusy
  • cukr 0.5 lžičky
  • ocet 1 lžíce
  • bobkový list 1 kus
  • nové koření 1 špetka
  • pepř 3 kuličky
  • sůl 1 špetka
  • olej 1 lžička

Knedlíky

  • polohrubá mouka 200 g
  • vejce 2 kusy
  • rohlík 2 kusy
  • mléko 250 ml
  • sůl 1 špetka
  • olej (nebo sádlo) 1 lžíce

Maso nasolíme a necháme chvíli uležet. Mezitím na oleji lehce osmahneme nakrájenou zeleninu a cibuli nakrájenou na plátky. Přidáme koření. Do základu vložíme nasolené maso a na prudkém ohni je dusíme ve vlastní šťávě. Zalijeme vařící vodou a dusíme v troubě doměkka. Podle potřeby maso podléváme a obracíme. Když je podušeno, vyjmeme, šťávu rozšleháme, zahustíme světlou jíškou a provaříme. Nakonec přidáme smetanu a omáčku naředíme mlékem. Ještě chvíli provaříme. Maso nařežeme po vlasu na porce a vložíme do hotové omáčky.

Čtyři čtvrtlitrové hrnečky vymažeme tukem. Do mísy dáme mouku a sůl, přidáme žloutky a po troškách přiléváme mléko. Promícháme a přidáme na kostičky nakrájené rohlíky. Nakonec ještě jemně vmícháme sníh z bílků. Můžeme přidat i nasekanou pažitku. (Pokud ji máte jako já stále v mrazáku.) Směs rozdělíme do připravených hrníčků a dáme do hrnce s vodou. Hladina by neměla přesáhnout třetinu výšky hrníčku. Vaříme 25 minut. Pak necháme knedlíky chvíli vychladnout a za pomoci kulatého nože je vyklopíme.

Zdroj: Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/svickova-na-smetane-1 [On-line 2.2.2012]

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.