reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Svíčková paní Hany ze Vsetína

  • hovězí falešné svíčkové
  • 1 sklenice naložené kořenové zeleniny
  • 2 mrkve, petržel, cibule, malý celer
  • 5 zrnek pepře
  • 5 zrnek nového koření
  • 3 ks bobkového listu
  • Sůl, pepř, zeleninový bujón
  • Šťáva s citronu
  • Lžice cukru
  • 300 ml mléka
  • 2 až 3 polévkové lžíce hladké mouky
  • 1 šlehačka
  • 50 g másla
  • Brusinkový kompot
  • Chlebový knedlík:
  • 5 krajíců tmavého chleba (den starý)
  • 400 ml vody
  • 1 vejce
  • Cibule
  • 100 g slaniny
  • 1 hrnek (300 g) polohrubé mouky
  • 1/2 prášku do pečiva

Naloženou kořenovou zeleninu dáme do mísy, přidáme nakrájený celer, mrkev, petržel a cibuli a zalijeme vodou. Lehce promícháme a do směsi naložíme maso. Necháme 24 hodin uležet v lednici. Pakliže máte k dispozici plátěný pytlíček, nasypte do něj koření, které budete potřebovat, abyste potom z omáčky nemuseli vytahovat nevzhledný pepř a nové koření. Pytlíček naplňte 5 kusy barevného pepře, 5 kusy nového koření a bobkový list. Zavážeme, přidáme k naloženému masu a vložíme do trouby. Pečeme na 200 stupňů asi hodinu a dvacet minut.

Mezitím si připravíme chlebový knedlík. Na oleji osmažíme anglickou slaninu s cibulkou a necháme vychladnout. Tmavý chléb nakrájíme na kousky, dáme do mísy a zalijeme 4 deci teplé vody. Přidáme jedno vajíčko, vychladlou opečenou anglickou slaninu a promícháme. Přidáme polohrubou mouku, prášek do pečiva a přisolíme. Vymícháme těsto a dáme do silikonové formy, kterou vložíme na devět minut na 850 stupňů do mikrovlné trouby. Jestli nemáte silikonovou formu, nalijte těsto do hrnků. Do velkého hrnce nalijeme vodu, tak, aby hrnky s těstem byly do třičtvrtiny ponořené do vody, a necháme projít varem.

Uvařené maso vyndáme z trouby a dáme jej stranou. Uvařenou zeleninu vložíme do hrnce, necháme chvíli povařit a rozmixujeme ji. Připravíme si „záhušťku“. V mléce rozmícháme jednu lžíci mouky. Rozmixovanou zeleninu vrátíme zpátky na sporák a zahustíme. Přidáme jeden zeleninový bujón, šťávu z půlky citronu, šlehačku, lžíci a půl cukru a na zjemnění dva plátky másla. Chvíli povaříme. Na talíř naklademe nakrájené chlebové knedlíky, maso, přelijeme svíčkovou omáčkou a ozdobíme brusinkami.

Zdroj: Babicovy dobroty TV Nova http://tv.nova.cz/clanek/novinky/svickova-pani-hany-ze-vsetina.html

8. díl – Omáčky

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.