- 700 g hovězího masa ze svíčkové
- 100 g slaniny
- 100 g másla
- 1 cibule
- 1/4 celeru
- 1 petržel
- 2 dl červeného konzumního vína
- mletý pepř
- mletý zázvor
- 2 celé hřebíčky
- 4 zrnka nového koření
- trochu tymiánu
- 2 bobkové listy
- 1 lžíce octa
- masový vývar
- sůl
Svíčkovou odblaníme, očistíme, protýkáme po vláknech slaninou a osolíme. V pekáčku rozpustíme máslo, vložíme maso, posypeme pepřem a zázvorem, tlučeným hřebíčkem, novým kořením a tymiánem. Přidáme plátky celeru, pokrájenou petržel, cibuli a bobkové listy. Svíčkovou pečeme v troubě asi hodinu. Při pečení podléváme vlastní šťávou, vývarem a červeným vínem. Občas svíčkovou obracíme. Scezenou šťávu přelijeme přes nakrájenou svíčkovou.
Svíčkovou můžete připravit i ze zadního hovězího masa. V tomto případě je potřeba počítat s delší dobou pečení. Také je vhodné nechat maso před pečením odležet v nálevu z vody, octa, koření a zeleniny. Hotový pokrm podávejte s jemným knedlíkem. Před konzumací ozdobte plátek masa kolečkem citronu, lžičkou krémové smetany a brusinkami
Poslední tip, trik či komentář