- bílé víno 300 ml
- máslo 100 g
- muškátový oříšek 1 hrst
- sůl 1 špetka
- mletý pepř 1 špetka
- česnek 2 stroužku
- citron (šťáva) 0.5 kusů
- sýr (např. gouda, eidam) 300 g
- solamyl rozpuštěný ve vodě 1 lžička
V rendlíku ohřejeme víno s máslem a přidáváme koření. Muškátový oříšek nastrouháme, česnek jemně prolisujeme, přidáme citron a provaříme. Následně vsypeme nastrouhané a rozmačkané sýry, které necháme za neustálého míchání rozpustit. Jestliže je hmota příliš řídká, zahustíme ji trochou Solamylu a provaříme. Dle chuti můžeme ještě dosolit a opepřit. Sýrovou hmotu vlijeme do keramické nádoby, která je součástí soupravy na fondue, a teplotu udržujeme ve vodní lázni. Nakrájíme kousky veky či jiného pečiva, které napichujeme na vidličky a namáčíme v sýrové omáčce. Můžeme použít i opečené párečky či malé opečené brambory.
Zdroj: Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/syrove-fondue [On-line 7.2.2012]
Poslední tip, trik či komentář