4 porce
- 25 dkg plísňového sýra
- 10 dkg másla
- 5 dkg plátků mandlí
- 5 dkg mletých ořechů
- 5 dkg tmavých sezamových semínek
- 10 dkg modrého hroznového vína
- 1 láhev vína „Lőczedombi Szürkebarát”
- 1 svazek petrželové natě
- sůl
- růžový pepř
Sýr nastrouháme přes struhadlo s většími otvory. Přimícháme měkké máslo a okořeníme mletým růžovým pepřem. Sýrovou směs vložíme na krátkou dobu do chladničky, aby se snadněji tvarovala.
Zatímco se sýr chladí, připravíme suroviny na ochucení sýrových kuliček. Petrželovou nať nasekáme nadrobno a oprahneme sezamová semínka, mleté ořechy a nadrobno nasekané plátky mandlí.
Z vychladlého sýra vytvarujeme kuličky a obalíme je ve výše uvedených surovinách. Sýrové kuličky vložíme opět do chladničky a připravíme ragú.
Kuličky hroznového vína rozčtvrtíme a vhodíme na rozpuštěné máslo. Zakapeme několika kapkami vína „Lőczedombi Szürkebarát” a povaříme.
Jako přílohu můžeme podávat opečené plátky toustového chleba. Sýrové kuličky položíme na talíř vedle toustů a přilijeme omáčku.
Zdroj: TV Paprika Vinařskou stezkou s vidličkou a nožem http://tvpaprika.hu/cs/node/3591
Poslední tip, trik či komentář