Na 300 ml
- 200 ml slunečnicového oleje
- 50 ml olivového oleje
- 2 žloutky
- 1 lžička bílého vinného octa
- 1 lžička dijonské hořčice
- 2 lžičky čerstvé citronové šťávy
- 1 špetka soli
- 1 špetka pepře
- 2 najemno nakrájené šalotky
- 25 g najemno nakrájených nakládaných okurek
- 25 g nasekaných kapary
- 2 lžíce najemno nakrájených lístků hladkolisté petrželky
Připravte si klasickou majonézu podle receptu >>
Všechny ostatní suroviny opět musí mít pokojovou teplotu.
Žloutky, hořčici a ocet dejte do větší mísy, přidejte špetku soli, bílého pepře a metličkou pomalu šlehejte.
Smíchejte oba druhy oleje a za sálého šlehání jej přidávejte stejným způsobem jako u majonézy.
Nakonec do směsi vmícháme čerstvou citronovou šťávu, dle chuti přidáme pepř a sůl a takto máme připraven základ majonézy.
Do té postupně vmícháme nakrájené šalotky, nakládané okurky, kapary a petželku.
Důkladně promícháme a můžeme ihned servírovat.
Zdroj: Vařte jako šéf, Zdeněk Pohlreich, iprima.cz, vartejakosef.cz [6.6.2013]
Poslední tip, trik či komentář