- 400 g hladké mouky
- 1 vejce
- 100 g rostlinného oleje
- 2 lžíce octa
- cca 100 ml vody
- špetka soli
- strouhanka
- cca 1 kg jablek
- rozinky
- plátky mandlí
- vanilkový cukr
- cukr krystal
- skořice
- máslo
Z mouky, vejce, oleje, trošky octa, špetky soli a vody, kterou přidáváme postupně, uhněteme vláčné těsto. To necháme zakryté utěrkou při pokojové teplotě odležet, pak ho vyválíme, na hřbetech rukou přeneseme na pomoučené plátno a opatrně ho vytahujeme do požadovaného tvaru. Zarovnáme okraje, potřeme rozpuštěným máslem, posypeme strouhankou a závin naplníme směsí nakrájených nebo nastrouhaných jablek s rozinkami, plátky mandlí, vanilkovým a krystalovým cukrem a skořicí. Pokud jablka pouštějí hodně šťávy, přidáme do náplně i strouhanku. Pečeme na 200 stupňů podle výkonu trouby asi 15 – 20 minut dozlatova. Během pečení troubu odvětráváme, aby se uvnitř nehromadila pára. Ještě teplý závin pomašlujeme rozpuštěným máslem a posypeme moučkovým cukrem.
Zdroj: Česká televize Kuchařská pohotovost http://www.ceskatelevize.cz/porady/10169912986-kucharska-pohotovost/recepty/285-tazeny-zavin-s-jablky/
Poslední tip, trik či komentář