Potřebujeme:
- 500 g telecí pečeně
- 8 plátků parmské šunky
- 8 velkých šalvějových lístků
- sůl, bílý pepř
- 100 g másla
- 200 ml suchého bílého vína
- 4 dcl olivového oleje
- 50 ml marsaly (italské dezertní víno),
Na rizoto:
- 400 g rýže na rizoto
- 1 cibuli
- 100 g másla
- 1 l masového vývaru (z kostky)
- 1 balení šafránových blizen
- sůl, pepř
- 100 g strouhaného parmazánu.
Z telecí pečeně nakrájíme 8 malých řízečků a naplocho je stlačíme dlaní nebo hladkou stranou paličky na maso. Maso osolíme, opepříme, doprostřed každého řízečku položíme plátek parmské šunky a list šalvěje a spojíme s masem párátkem. Ve velké pánvi rozehřejeme máslo a při střední teplotě na něm opékáme řízečky z obou stran dohněda, celkem asi 5 minut. Hotové řízečky vyjmeme, uchováme v teple a do výpeku přidáme marsalu a bílé víno. Zahustíme máslem a nalijeme na maso.
Cibuli oloupeme, nadrobno pokrájíme a zesklovatíme na másle a oleji. Přidáme nepropláchnutou rýži a obalíme ji tukem. Rýži zalijeme trochou vývaru a přidáme šafrán. Jakmile rýže vývar vsákne, přilijeme další. Osolíme a opepříme. Celkem vaříme na mírném ohni asi 20 min. Polovinu parmazánu a zbylé máslo vmícháme do rizota. Posypeme zbylým sýrem a rozdělíme na talíře spolu s řízky a omáčkou.
Zdroj: Telecí řízečky se šunkou a šalvějí; TV Nova Tescoma s chutí http://tescoma.nova.cz/clanek/novinky/teleci-rizecky-se-sunkou-a-salveji-10-10-2014.html [On-line 11.10.2014]
Poslední tip, trik či komentář