Potřebujeme:
- 1 listové těsto,
- oloupaná jablka (plnou mísu),
- cukr krupice, cukr moučka
- skořici
Na vanilkovou omáčku:
- smetanu,
- trochu mléka,
- žloutky,
- vanilkový lusk
Jablka oloupeme a ½ jablek nakrájíme na kostky a ½ nakrájíme na tenké plátky. Do rozpáleného kastrolu dáme jablka pokrájená na kostky, zasypeme krupicovým cukrem a posypeme skořicí. Vše za velmi občasného míchání necháme vařit na velkém ohni až do karamelu. Poté dáme lehce vystydnout.
Z listového těsta si vykrojíme kolečka (hrnkem, vykrajovátkem). Na ně naskládáme předchozí zkaramelizovaná na kostičky pokrájená jablka (onu směs s cukrem a skořicí). A navrch vyskládáme jablka pokrájená na plátky, ozdobíme. Vzniklé malé koláčky dáme péct do předehřáté trouby na 220 °C na 20 min.
Mezitím si připravíme vanilkovou omáčku: Smetanu, trochu mléka, cukr a vyškrábnutý vanilkový lusk přivedeme k varu. Do mísy se žloutky přilijeme cca 1/3 až ½ vanilkové omáčky, rozmícháme (vyšleháme) a vše vrátíme zpátky do vanilkové omáčky. Pozor, tuto směs pak za stálého míchání přivedeme pouze do 80 °C, nesmíme vařit, omáčka tak postupně zhoustne. Poté ji přelijeme do misky a necháme lehce vystydnout.
Upečené koláčky posypeme moučkovým cukrem, na talíř si dáme trochu vanilkové omáčky a koláček do ní usadíme. A teď už si jen pochutnáváme.
Zdroj: Teplý jablečný koláč s karamelovými jablky; TV Nova Tescoma s chutí http://tescoma.nova.cz/clanek/novinky/novy-dil-teply-jablecny-kolac-s-karamelovymi-jablky-31-3-2015.html [On-line 03.04.2015]
Poslední tip, trik či komentář