reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Teplý jablečný koláč s karamelovými jablky

Potřebujeme:

  • 1 listové těsto,
  • oloupaná jablka (plnou mísu),
  • cukr krupice, cukr moučka
  • skořici

Na vanilkovou omáčku:

  • smetanu,
  • trochu mléka,
  • žloutky,
  • vanilkový lusk

Jablka oloupeme a ½ jablek nakrájíme na kostky a ½ nakrájíme na tenké plátky. Do rozpáleného kastrolu dáme jablka pokrájená na kostky, zasypeme krupicovým cukrem a posypeme skořicí. Vše za velmi občasného míchání necháme vařit na velkém ohni až do karamelu. Poté dáme lehce vystydnout.

Z listového těsta si vykrojíme kolečka (hrnkem, vykrajovátkem). Na ně naskládáme předchozí zkaramelizovaná na kostičky pokrájená jablka (onu směs s cukrem a skořicí). A navrch vyskládáme jablka pokrájená na plátky, ozdobíme. Vzniklé malé koláčky dáme péct do předehřáté trouby na 220 °C na 20 min.

Mezitím si připravíme vanilkovou omáčku: Smetanu, trochu mléka, cukr a vyškrábnutý vanilkový lusk přivedeme k varu. Do mísy se žloutky přilijeme cca 1/3 až ½ vanilkové omáčky, rozmícháme (vyšleháme) a vše vrátíme zpátky do vanilkové omáčky. Pozor, tuto směs pak za stálého míchání přivedeme pouze do 80 °C, nesmíme vařit, omáčka tak postupně zhoustne. Poté ji přelijeme do misky a necháme lehce vystydnout.

Upečené koláčky posypeme moučkovým cukrem, na talíř si dáme trochu vanilkové omáčky a koláček do ní usadíme. A teď už si jen pochutnáváme.

Zdroj: Teplý jablečný koláč s karamelovými jablky; TV Nova Tescoma s chutí  http://tescoma.nova.cz/clanek/novinky/novy-dil-teply-jablecny-kolac-s-karamelovymi-jablky-31-3-2015.html [On-line 03.04.2015]

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.