Suroviny:
- 400 g penne nebo jiných trubek
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 velký stroužek česneku
- 1 balení baby špenátu, asi 250 g nebo listový, čertsý i mražený
- 1 lžíce citronové šťávy
- 250 g ricotty
- svazek bazalky
- 60 g opražených mandlí, nasekaných
- parmazán k podávání (hobliny nebo strouhaný
Postup: těstoviny uvařte v osolené vodě takzvaně na skus, orientačně se řiďte návodem na obalu, ale průběžně je ochutnávejte, aby byly přesně akorát.
Mandle nasekejte, lehce orestujte nasucho na pánvi a odložte stranou.
Oloupaný stroužek česneku rozmáčkněte naplocho nožem.
V hluboké větší pánvi rozehřejte olej, vhoďte česnek a opékejte ho na mírnějším ohni. Jakmile se začne zabarvovat, vyhoďte ho a do pánve přidejte špenát. Promíchejte a jakmile špenát zavadne, trvá to asi půl minuty až minutu zakápněte ho citronovou šťávou a osolte a opepřete a odstavte z ohně. Vmíchejte ricottu, polovinu bazalky, nasekané a je-li třeba, přilijte trochu vody z těstovin a zamíchejte. Dochuťte solí a pepřem. Těstoviny slijte, promíchejte s obsahem pánve a vmíchejte zbylé bazalkové lístky.
Podávejte s opraženými mandlemi a strouhaným sýrem a zbylými bazalkovými lístky.
Prima tip: Pokud použijete mražený špenát, vsypte mražené listy do vroucí vody a jakmile povolí, sceďte ho a vymačkejte přebytečnou vodu a listy překrojte, ale jen na větší kusy. Dále pokračujte stejně.
Zdroj: Těstoviny se špenátem, ricottou a bazalkou; Karolína-domácí kuchařka – TV Prima http://www.iprima.cz/recepty-pro-stihlou-linii-dobrou-naladu [On-line 26.10.2015]
Poslední tip, trik či komentář