- 125 ml bílého vina
- 1 lžíce citrónové šťávy
- 4 zralé hrušky
- 2 lžíce cukru
- 200 g šunky
- 350 g hermelínu
- 2 lžíce mandlových lupínků
- 8 plátků toastového chleba
- 40 g másla
- 40 g rybízového želé
Víno a citrónovou šťávu uvedeme do varu. Hrušky oloupeme, rozpůlíme a vykrojíme jádřince. Půlky obrátíme ve víně, posypeme cukrem a přikryté podusíme. Šunku nakrájíme na drobné kostičky a vychlazený sýr na plátky. Mandle opražíme bez přidání tuku. Toastový chléb nejprve na sucho opečeme a necháme vychladnout. Poté jednotlivé plátky potřeme máslem, rozdělíme na ně šunku a přikryjeme je sýrem. Navrch položíme hrušky a potřeme je mírně máslem. Toasty položíme na spodní mřížku trouby a přibližně 5 minut zapékáme při 175 °C. Nakonec hrušky naplníme rybízovým želé a posypeme opraženými mandlovými lupínky.
Velmi lahodnou chuť pokrmu ještě podpoříte, použijete-li dobře vyzrálé hrušky a sýr, který obsahuje nejméně 45 procent tuku v sušině. Toasty servírujte na listu hlávkového salátu ozdobeném brusinkami. K vytvoření příjemné atmosféry stačí už jen sklenka bílého polosuchého vína.
Poslední tip, trik či komentář