Potřebujeme:
- 280 g hladké mouky
- 150 ml vlažného mléka
- 35 g másla
- 35 g sádla
- 15 g krupicového cukru
- 13 g čerstvých kvasnic
- 3 vaječné žloutky
- špetku soli
Ingredience na posyp:
- 200 g cukru
- 1 lžičku skořice
- 1 sáček vanilkového cukru
Z kvasnic, mléka a lžičky mletého cukru připravte kvásek. Máslo a sádlo vyšlehejte se 3 vaječnými žloutky do pěny, přidejte mouku, zbylý cukr (10 g) a promíchejte. Do těsta dejte kvásek, důkladně zpracujte a nechte 30 – 45 minut vykynout.
Poté připravte cca metr dlouhé válečky. Naviňte na formu, konce založte a rozválejte na potřebnou tloušťku. Potřete máslem a nechte 15 minut kynout.
Následně pečte 20 – 25 minut při 200 °C. Během pečení 2 x otočte o 1/3, jednou potřete máslem. Znovu potřete máslem a obalte v cukrové směsi se skořicí. Po upečení sejměte úchyt a trdelník opatrně sesuňte.
Zdroj: Trdelník; TV Nova Tescoma s chutí http://tescoma.nova.cz/clanek/novinky/trdelnik-4-12-2014.html [On-line 05.12.2014]
Poslední tip, trik či komentář