Na 4 porce budeme potřebovat:
- 2 úhoře pokrájené na špalíčky a namarinované v marinádě z červeného vína,
4 větvičky rozmarýnu,
3 lžíce olivového oleje,
2 lžíce másla,
200 g zelené čočky,
2 lžíce másla,
1 šalotku nakrájenou nadrobno,
2 lžíce octa,
2 snítky tymiánu,
500 ml kuřecího vývaru,
2 bobkové listy,
1 mrkev nakrájenou nadrobno,
1/4 malého celeru nakrájenou nadrobno,
2 řapíky celeru nakrájené nadrobno
Čočku namočíme 2 hodiny před vařením. Pak ji slijeme. V hluboké pánvi rozpustíme máslo a zesklovatíme na něm šalotku. Přilijeme ocet a lehce převaříme. Do pánve vložíme čočku, tymián a bobkový list. Zalijeme vývarem a dusíme 10 minut. Pak přisypeme ostatní zeleninu, promícháme a sundáme z ohně.
Špalíčky úhoře, které jsme marinovali nejlépe přes noc v marinádě z červeného vína, vyndáme z marinády. Větvičky rozmarýnu do dvou třetin otrháme a napíchneme na ně rybu jako na špíz. Do rozpálené pánve dáme olivový olej a špízy. Přidáme máslo, česnek, otrhané kousky rozmarýnu, sůl, pepř a opečeme špízy po obou stranách.
Špízy přendáme na čočku a dáme zapéct do trouby při 160 °C na 10 až 15 minut.
Zdroj: TV Nova Tescoma s chutí http://tescoma.nova.cz/clanek/novinky/uhor-duseny-se-zelenou-cockou-22-9-2009.html
Poslední tip, trik či komentář