pro 4 osoby:
- 1 uzený vepřový jazyk
- 45 g želatiny
- 70 ml octa
- 1/2 kostky bujónu
- 100 g mražené zeleninové směsi (hrášek, karotka, kukuřice)
- 2 bobkové listy lžička soli
- 100 g lučiny
- několik kuliček celého pepře
- několik kuliček nového koření
- lžíce zakysané smetany
- lžíce nasekaných čerstvých bylinek
- čerstvá zelenina na konečné ozdobení
Uzený jazyk uvaříme doměkka. Hotový jazyk dáme zchladit do studené vody a oloupeme. Zeleninu povaříme v osolené vodě a necháme okapat.
Připravíme aspik. V 500 ml vody rozpustíme polovinu bujónové kostky. Přidáme ocet, koření, sůl a dobře povaříme. Želatinu namočíme, necháme nabobtnat a pak ji přidáme do připraveného základu. Aspik nakonec přecedíme přes plátno.
Formy vypláchneme studenou vodou a nalijeme do nich malé množství aspiku tak, abychom pokryli dno. Necháme ztuhnout, pak položíme část zeleniny a zalijeme ji trochou aspiku. Necháme zatuhnout a poklademe plátky Uzeného jazyka, Opakujeme až do zaplnění formy. Aspik necháme důkladně zatuhnout v chladničce.
Aspik vyklopíme tak, že formu ponoříme do horké vody. Lučinu promícháme se smetanou, ochutíme nasekanými bylinkami. Aspik nakrájíme na plátky, ozdobíme čerstvou zeleninou a podáváme s bylinkovou omáčkou.
Poslední tip, trik či komentář