Ingredience
- uzený losos 100 g
- kopr 1 svazek
- smetanový sýr philadelphia 2 kusy
- smetana ke šlehání 100 ml
- citron nebo limeta 1 kus
- rukola 1 balení
- cherry rajčata n aozdobu 1 dávka
- na houstičky: 150 150
- hladká mouka 500 g
- půl kostky droždí (nebo 2 lžičky sušeného) 1 dávka
- cukr krupice 1 lžička
- polotučné mléko 300 ml
- sůl 1 lžička
- vejce 1 kus
- žloutek 1 kus
- olej 2 lžíce
1. Smetanu ke šlehání smícháme s čerstvým smetanovým sýrem, ochutíme solí a pepřem, přidáme lžíci šťávy z citronu a prošleháme. Přidáme najemno nasekaný svazek kopru. Plátek lososa naplníme pěnou a smotáme do ruliček. Při servisu přidáme plátek citronu (limety).
2. Na houstičky si nejprve připravte kvásek. Do misky dejte asi 50 mililitrů ohřátého (vlažného) mléka, přidejte rozdrobené droždí, špetku soli a lžíci cukru. Nádobku zakryjte utěrkou a postavte ji asi na půl hodiny na teplé místo.
3. Mezitím si do větší mísy vsypte mouku a osolte ji. Pak vlijte připravený kvásek, olej, žloutek, zbylé mléko a pořádně propracujte. Vzniklý bochánek lehce poprašte hladkou moukou a nechte kynout cca 1 – 1,5 hodiny na teplém místě.
4. Pokud chcete tvořit housky, těsto si rozdělte zhruba na 10 až 12 dílů, každý z nich rozkrojte ještě na další tři menší dílky. Vyválejte z nich delší provázky a spleťte jako copánek.
5. Na posypání lze použít hrubozrnnou sůl, celý kmín, mák, sezam apod.
6. Pečivo dejte na plech vyložený pečicím papírem, potřete ho rozšlehaným vejcem, posypte a nechte ještě pár minut odpočívat. Lehce ještě vyběhne, tak nechte větší mezery mezi houstičkami.
7. Pečeme v troubě vyhřáté na 180°C cca 20 minut, dle velikosti housek.
Zdroj: Uzený losos s koprovou pěnou; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/uzeny-losos-s-koprovou-penou [On-line 18.03.2014]
Poslední tip, trik či komentář