Suroviny:
- filety halibuta
- česnek
- brambory
- šalotka
- mrkev
- kořen petržele
- celer
- hořčice
- citron
- olivový olej
- rostlinný olej
- máslo
- sůl, pepř
- tymián
- rozmarýn
- oregano
- petrželka
- pažitka
Z pečícího papíru vystřihneme kolečko podle velikosti pánve, složíme ho do trojúhelníku a malý kousek špičky odstřihneme. Papír rozložíme do pánve a zalijeme olivovým olejem. Olej se dostane i pod papír a ten drží na svém místě. Oleje musí být celkem dost, aby se do něj kousky ryby ponořily. Do pánve přihodíme stroužek česneku, snítku tymiánu, rozmarýnu a oregana a zahřejeme na 60 °C.
Mezitím rozpálíme troubu na 80 °C.
Halibuta nakrájíme na stejně velké kousky, osolíme a položíme do oleje. Pánev dáme do trouby a pomalu pečeme. Ryba se nemůže přepéct, olej ji chrání, takže máme čas na přípravu přílohy.
Na přílohu použijeme klasické suroviny jako k přípravě bramborového salátu:
V pánvi na rostlinném oleji a kousku másla necháme opéct plátky uvařených brambor.
V jiném kastrůlku rozehřejeme olej a orestujeme na něm nasekanou šalotku, uvařenou mrkev, petržel a celer, vše nakrájené na malé kostičky. Ochutíme čerstvou petrželkou.
Když jsou brambory orestované do zlata, zasypeme je nasekanou pažitkou a stáhneme z ohně.
Jakmile je vše hotovo, můžeme vyndat rybu. Trošku olivového oleje nalijeme do malé misky, přidáme lžíci hořčice a nasekanou pažitku a promícháme.
Z citronu vyřízneme filátka a ze zbytku vymačkáme citronovou šťávu do mističky k hořčici.
Můžeme servírovat: doprostřed talíře dáme plátky brambor, vedle orestovanou zeleninu, pokapeme horčičným dresingem a navrch položíme plátky halibuta. Naposledy osolíme hrubou solí a na každý kousek ryby položíme filátko z citronu.
Olej můžete tímto způsobem použít minimálně šestkrát, aniž by ztratil svou kvalitu.
Zdroj: Vánoční halibut; Teď vaří šéf! – TV Prima http://www.iprima.cz/tedvarisef/vanocni-klasika-podle-zdenka-pohlreicha?special=758795 [On-line 15.12.2014]
Poslední tip, trik či komentář