Ingredience pro přípravu receptu:
- 300 g – hladká mouka
- 250 g – změkklé máslo
- 150 g – cukr krupice
- 40 g – kakao
- 1 lžička – kypřící prášek do pečiva
- půl lžičky – jedlá soda
Poleva
- 175 g – moučkový cukr
- 2 lžíce – kakao
- 60 ml – vroucí voda
- 1 lžička – vanilkový extrakt
Ozdoba
- barevné kuličky na ozdobení sušenek
Předehřejte troubu na 170 stupňů C a vyložte plech pečícím papírem.
Do mísy dejte spolu s cukrem změklé máslo a utřete hladký nadýchaný krém. Mouku smíchejte s jedlou sodou a kypřícím práškem a spolu s kakaem vetřete do krému.
Pusťte se do přípravy sušenek. Těsto je velmi měkké a lepivé, proto je fajn pracovat ve vinylových rukavicích. Uždíbněte kousek těsta o velikosti vlašského ořechu a udělejte z něj tlustou placičku. Na jeden plech vyskládejte přibližně 12-14 kousků sušenek, je potřeba mezi nimi nechat větší mezery.
Každý plech se sušenkami pečte maximálně 15 minut, ne déle. Po vyndání z trouby během chladnutí dojdou, spálené by nebyly dobré. Povrch sušenek během pečení popraská, ale to není na škodu. Stejně pokračujte s další dávkou sušenek.
Upečené sušenky přemístěte na čistý plech, později je budete polévat polevou.
Pusťte se do přípravy polevy. V kastrůlku smíchejte kakao, cukr, vodu a vanilkový extrakt. Zahřívejte na mírném ohni a metlou šlehejte směs do hladkého propojení. Odstavte z plotny a nechte 10 minut chladnout.
Připravte si barevné kuličky na zdobení sušenek a začněte s poléváním polevy. Lžíci pokapejte vždy 5 sušenek a ihned je posypte kuličkami. S polevou musíte pracovat po malých dávkách, jelikož rychle tuhne a přestala by vám lepit.
Připravené sušenky nechte chvilku odpočinout a pak se do nich pusťte, jsou báječné.
Zdroj: Vánoční sušenky; Když vaří táta TV Prima http://www.kdyzvaritata.cz/vanocni-susenky.html [On-line 29.12.2012]
Poslední tip, trik či komentář