2 porce
Ingredience
- 1/2 svazku chřestu bílého
- 1/2 svazku chřestu zeleného
- 2× 3 žloutky
- 2× 40 ml bílého vína
- 2× 150 g másla
- 2× 1/2 citronu
- Sůl a pepř
Na ohni máme postavený hrnec s vodou na vaření chřestu.
Oloupeme bílý chřest (pozor, slupky nevyhazujeme, necháme si je na polévku). Z oloupaného chřestu odkrojíme zavadlé konce (dáme je stranou ke slupkám).
Zelený chřest očistíme v dolní třetině, odkrojíme zavadlé konce (odkrojky opět necháme stranou).
Vodu na chřest osolíme a vložíme do ní bílý chřest. Voda na vaření chřestu se nemusí ochucovat, stačí jen osolit. Chřest bude mít svou typickou lehce nahořklou chuť. Chřest bude uvařený zhruba za 5 minut.
Zelený chřest očistíme v dolní třetině, odkrojíme zavadlé konce. Přidáme vařit k bílému chřestu. Zelený chřest není nutné vařit tak dlouho, vyndáme ho zároveň s bílým.
Na oheň dáme jeden kastrůlek na vodní lázni. A druhý kastrůlek, na němž rozpustíme kousek másla. Do kastrůlku na vodní lázni dáme žloutky, vlijeme víno a začneme šlehat. Do vyšlehaných žloutků pomalu vléváme rozpuštěné máslo a stále šleháme. Jakmile bude omáčka hustá, dochutíme jí citrónovou šťávou, solí a pepřem.
Z hrnce vyndáme vařený chřest (vodu nevyléváme, použijeme na polévku). Na talíři ho přelijeme teplou holandskou omáčkou.
Tip na jednoduchou omáčku
Ingredience
Do rozpuštěného másla vmíchám tu nejtučnější zakysanou smetanu a dochutím lžičkou dijonské hořčice. Je to za minutu hotové a stejně dobré jako klasická holandská.
Jestli je chřest čerstvý, poznáme, když ulomíme konec stonku. Chřest se zlomí s křupnutím. Uvnitř bude šťavnatý.
Bílý chřest roste pod zemí, proto je jemnější než chřest zelený. Zelený chřest roste nad zemí na slunci, proto je zelený a má výraznější chuť. A pokud je čerstvý, nemusí se loupat.
Zdroj: Vařený chřest s holandskou omáčkou; ČT -Vše o vaření http://www.ceskatelevize.cz/porady/10567271931-vse-o-vareni/6711-recepty/1587-vareny-chrest-s-holandskou-omackou/ [On-line 18.01.2014]
Poslední tip, trik či komentář