6 porcí
Anglický muffin
- 300 g pšeničné chlebové mouky
- 15 g cukru
- 1 lžička soli
- 10 g droždí
- 20 g másla
- 170 ml mléka
- 1 vejce
- 20 g dětské krupičky
- slunečnicový olej
Smícháme mouku, cukr a sůl, do důlku rozdrobíme droždí, přilijeme rozpuštěné máslo, vlažné mléko, přidáme vejce a vypracujeme hladké těsto, které necháme dobře vykynout.
Z kynutého těsta vyválíme asi 2 cm vysoká kolečka, necháme ještě chvíli kynout (cca 15 minut), obalíme v krupičce a opékáme na vymaštěné pánvi z obou stran dozlatova. Před podáváním rozkrojíme napůl a ve vyhřáté troubě na 150 °C ještě 15 minut dopečeme.
Špenát
- 200 g mladého čerstvého špenátu
- 80 g másla
- 1 stroužek česneku
- sůl
Na másle smahneme nasekaný česnek, vmícháme omytý a osušený špenát, osolíme, krátce osmahneme a odstavíme.
Pošírovaná vejce
- 6 vajec
- 1 l vody
- 40 ml octa
Do vody vlijeme ocet, udržujeme těsně pod bodem varu a vkládáme vyklepnutá vejce, bílek zlehka přetáhneme přes žloutek (vejce musí být čerstvá a dobře vychlazená), ponecháme 2−3 minuty a vkládáme do studené vody.
Holandská omáčka
- 1 lžíce bílého vinného octa
- jemně drcený bílý pepř
- 4 žloutky
- 4 lžíce zeleninového vývaru
- šťáva z půlky citronu
- 200 g přepuštěného másla
- sůl
Vinný ocet krátce svaříme s bílým pepřem.
Ve vodní lázni vyšleháme žloutky se špetkou soli, zeleninovým vývarem, citronovou šťávou, pepřovým octem a postupně vešleháváme přepuštěné máslo.
Na podávání
- 6 plátků šunky od kosti
- pažitka na posypání
Závěrečná kompletace:
Na rozkrojený muffin poklademe špenát, plátek šunky, pošírované vejce a přelijeme omáčkou.
Zdroj: Vejce Benedict; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1675-vejce-benedict/ [On-line 26.02.2016]
Poslední tip, trik či komentář