Ingredience:
- 8 vajec
- 6 starších housek
- 300 ml mléka
- 300 ml vývaru
- větší svazek kopřiv (nebo rukoly)
- svazek jarní cibulky
- svazek petrželky
- 1 drobně nakrájená cibule
- 4 stroužky česneku
- 300 g uzeného masa
- 150 g anglické slaniny
- 250 g sýru Gouda nebo Čedar
- ½ lžičky mletého černého pepře
- 1 lžička sladké papriky
- špetka muškátového květu
- 3 lžíce másla
- strouhanka a tuk na vymazání pekáčku
- sůl
Housky nakrájíme na kostičky a zalijeme je v míse mlékem a vývarem. Tekutinu, která se do nich nevsákne, slijeme. Do mísy přidáme žloutky, lehce spařené a pokrájené listy kopřiv, drobně nasekanou jarní cibulku i s natí, plátky česneku a kostičky cibule. Nastrouháme sýr. Nakrájené uzené maso nakrájíme na kostičky a krátce orestujeme na pokrájené slanině a cibulce. Sýr i uzeninu přidáme do mísy, okořeníme, osolíme a dobře promícháme. Ušleháme tuhý sníh z bílků a zlehka ho vmícháme do směsi. Vymažeme pekáček tukem a vysypeme strouhankou. Vlijeme nádivkovou směs, pokryjeme plátky másla a dáme péct do trouby vyhřáté na 180° C. Nádivka se peče do zlatova 30-45 minut. Chutná za tepla s brambory a pažitkou nebo za studena s kyselou okurkou, rajčatovým salátem, apod.
Když chybí mladé kopřivy, můžeme si pomoci ředkvičkovou natí nebo rukolou.
Zdroj: VELIKONOČNÍ NÁDIVKA; TV Nova U Haliny v kuchyni http://doma.nova.cz/clanek/recepty/u-haliny-v-kuchyni-vsechny-recepty-z-dvacateho-tretiho-dilu.html: [On-line 05.04.2015]
Poslední tip, trik či komentář