6 porcí
- 1,2 kg bůčku s kostí a kůží
- 6 stroužků česneku
- kmín
- sůl
- voda na podlití
Bůček nařízneme na straně kůže do mřížky. Maso nakrojíme i kolem žeber, aby se dala po upečení lehce vytáhnout.
Česnek najemno nasekáme (nelisujeme) a spolu se solí ho vpracujeme do masa, svrchu vydatně pokmínujeme, vložíme do pekáčku, podlijeme trochou vody a pozvolna pečeme při 160−170°C doměkka a dozlatova, asi dvě hodiny.
Po upečení z bůčku odstraníme kosti, krájíme plátky a podáváme s knedlíkem a zelím.
houskové knedlíky vařené v ubrousku
- 0,5 kg kostiček suché křupavé housky
- 6 vajec
- asi 750 ml mléka
- muškátový oříšek
- špetka mletého pepře
- lžička soli
Vejce rozšleháme metličkou, přilijeme mléko, ochutíme solí, pepřem, muškátovým oříškem a touto směsí zalijeme kostky suché housky. Necháme 30−40 minut nasáknout, poté vypracujeme těsto, které zabalíme do mokré, studené, dobře vyždímané utěrky, po stranách provázkem natěsno utáhneme a dáme pozvolna vařit na 30 minut.
zelí na ryzlinku
- 1 menší hlávka zelí
- rostlinný olej
- 4 lžíce cukru
- 2 cibule
- mletý bílý pepř
- kmín
- sůl
- Ryzlink rýnský
Hlávku zelí nakrájíme na nudličky, cibuli na hrubší kostičky. V kastrolu na troše oleje rozpustíme cukr, necháme zkaramelizovat do zlaté barvy, přidáme cibuli, kterou osmahneme dosklovata, vmícháme zelí, osmahneme, osolíme, ochutíme pepřem, kmínem, zalijeme ryzlinkem a zaklopené dusíme asi 25 minut.
Zdroj: Vepřový bůček na kmíně se zelím na ryzlinku a houskové knedlíky vařené v ubrousku; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/?recept=1113 [On-line 30.11.2012]
Poslední tip, trik či komentář