6−8 porcí
- 600 g vepřové plece
- drcený černý pepř, nové koření, bobkový list, kmín
- 2 lžíce zauzené papriky
- sůl
- 1 velká cibule
- 5 stroužků česneku
- olej nebo vepřové sádlo
- směs bylinek (rozmarýn, tymián, petrželka, šalvěj)
- 250 ml červeného vína
Rozdrtíme koření a smícháme se zauzenou mletou paprikou. Vepřovou plec důkladně v této směsi koření obalíme.
Na sádle osmahneme nahrubo nakrájenou cibuli a nasekaný česnek dosklovata, v základu opečeme maso ze všech stran, přidáme bylinky, podlijeme vínem, osolíme, zaklopíme a pečeme ve vyhřáté troubě na 175 °C doměkka. Upečené maso natrháme dvěma vidličkami na kusy.
Barbecue omáčka
- 4 lžíce oleje
- 1 cibule
- 4 stroužky česneku
- 2 lžíce cukru
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 400 g drcených rajčat
- worcesterská omáčka
- jablečný ocet
- červené víno
- chilli
- med
- sůl
Na oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli a nasekaný česnek, opečeme dorůžova, zasypeme třtinovým cukrem, necháme zkaramelizovat, vmícháme rajský protlak, zarestujeme, poté přidáme drcená rajčata, opět zarestujeme, vmícháme zauzenou papriku, ochutíme worcesterskou omáčkou, střikem jablečného octa, červeným vínem, chilli, medem a pozvolna provaříme.
Koriandrová majonéza
- 6 lžic majonézy
- hrst koriandru
- limetová šťáva
- sůl
Majonézu smícháme s nasekaným koriandrem, limetovou šťávou a solí.
Na podávání
- 6−8 housek
- římský salát
- jarní cibulka
- kyselá okurka
Housky před podáváním rozkrojíme a nasucho rozpečeme. Poté jednu část potřeme barbecue omáčkou, navršíme natrhanou pečenou vepřovou plec, nakrájený římský salát, jarní cibulku, okurku, zakápneme koriandrovou majonézou a zaklopíme druhou částí housky.
Zdroj: Vepřový burger; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1813-veprovy-burger/ [On-line 17.06.2016]
Poslední tip, trik či komentář