vývar
- 600 g vepřového jazyka bez podjazyčí
- voda
- sůl
- 200 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
- 1 cibule
- 10 kuliček pepře
- 5 kuliček nového koření
jazyk
- uvařený jazyk
- 50+50 g másla
- 1 jarní cibulka
- asi 250 ml vývaru z jazyka
- citronová šťáva
- asi 8 cm sardelové pasty
- strouhanka
jablkový křen
- 1 malý křen
- 2 jablka
- 5 lžic masového vývaru
- špetka cukru
- špetka soli
- střik vinného octa nebo bílého vína
na podávání
- chléb
Dobře očištěný a opláchnutý jazyk uvaříme v mírně osolené vodě doměkka s kořenovou zeleninou, cibulí a kořením. Vývar scedíme a ponecháme ho stranou na podlévání.
Uvařený jazyk ještě za tepla oloupeme a nakrájíme na plátky.
Na polovině másla orestujeme nakrájenou cibulku, podlijeme vývarem, zastříkneme citronovou šťávou a chvilku podusíme.
Druhou polovinu másla utřeme se sardelovou pastou.
Jazyk vyskládáme do zapékací misky, podlijeme rozdušenou cibulí a potřeme sardelovým máslem. Při 180 °C zapečeme, až strouhanka zezlátne.
Servírujeme s chlebem a jablkovým křenem.
Oloupaný křen a jablka nastrouháme najemno, přidáme vývar a dochutíme cukrem, solí a zastříkneme vinným octem nebo vínem.
Zdroj: Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/program/10266698363-01.02.2010-17:30-1-kluci-v-akci.html?deid=1137&recept=727
Poslední tip, trik či komentář