Těsto:
- ½ kg mouky
- 20 dkg práškového cukru
- 23 dkg másla
- 2 vejce
- 1 polévková lžíce vanilkového cukru
- nastrouhaná kůra z ½ citronu
- špetka soli
Krém:
- ¾ kg tvarohu
- 22,5 dkg másla
- 12,5 dkg práškového cukru
- 10 dkg krystalového cukru
- 6 dkg škrobové moučky
- 8 vajec
- sůl
- nastrouhaná citronová kůra
- 1 polévková lžíce vanilkového cukru
- 1 vaječný žloutek na pomazání
- práškový cukr na posypání
Promícháme všechny suroviny na těsto a rychle je uhněteme. Těsto je velmi citlivé na teplo, a proto se s ním musí pracovat rychle, jinak by se přísady rozpadly. Hotové těsto vložíme na ¾ hodiny odpočinout do chladničky.
Z másla pokojové teploty, vanilkového cukru a nastrouhané citronové kůry utřeme pěnu. Přidáme vaječné žloutky, tvaroh, škrobovou moučku a vše důkladně promícháme.
Z vaječných bílků a krystalového cukru ušleháme pevný sníh a opatrně ho přimícháme do pěny. Těsto vytáhneme z chladničky a vyválíme ho na placku silnou asi 3 mm.
Vyváleným těstem vyložíme formu na dort. Do formy vyložené těstem nalijeme tvarohový krém a dáme péct do předehřáté trouby při maximální teplotě 160 stupňů.
Pečeme 40 minut, pak dortovou formu přikryjeme alobalem nebo papírem na pečení a dopečeme tak, že troubu necháme napůl pootevřenou (troubu necháme pootevřenou pouze v případě, že nemáme troubu s funkcí cirkulace vzduchu).
Doba pečení je asi 70 minut.
Necháme vychladnout, vyklopíme z formy a posypeme práškovým cukrem.
Zdroj: TV Paprika Upečme si něco http://tvpaprika.hu/cs/node/3875
Poslední tip, trik či komentář