Ingredience:
- 2 menší kuřata
- 200 g másla
- citronová kůra
- plocholistá petrželka
- mořská sůl
- čerstvý zázvor
- 10° světlý ležák
- 750 ml kuřecího vývaru
- sušený zázvor
- 2 citrony
- 1 lžíce hladké mouky
Nastrouhanou citronovou kůru smícháme s nasekanou petrželkou a solí a v této směsi obalíme plátky másla, na které ještě nastrouháme čerstvý zázvor a ihned vsuneme pod kůži kuřat. Nožky svážeme, křídla obrátíme a podsuneme.
Do pekáče vlijeme pivo, kuřecí vývar, sušený zázvor a dobře zamícháme. Do várky vložíme kuřata a ve vyhřáté troubě na 170 °C pečeme 1,5 hodiny.
Kuře vyjmeme, slijeme většinu šťávy a dopečeme dozlatova.
Slitou šťávu vydusíme na tuk, zaprášíme 1 lžící mouky, přidáme okrájený a na plátky nakrájený citron, provaříme a podle potřeby naředíme vařícím kuřecím vývarem nebo vodou.
Vařená zelenina
- 200 g brambor
- 200 g mrkve
- 200 g kořenové petržele
- 200 g kedlubny
- sůl
- šafrán
Očištěnou a na kousky nakrájenou zeleninu uvaříme na skus v osolené vodě se šafránem, podáváme jako přílohu.
Zdroj: Vincentovo kuře na zázvoru; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1414-vincentovo-kure-na-zazvoru/ [On-line 13.04.2014]
Poslední tip, trik či komentář