- 400 g hladké mouky
- 1 balíček prášku do perníku
- 1/2 balíčku kypřícího prášku do pečiva
- 250 g moučkového cukru
- 150 g švestkových povidel
- zavařeniny a ovocné přesnídávky (podle stavu vašich zásob)
- asi 2 dl mléka
- 1 vejce
- 2 lžíce oleje
- 1 lžíce kakaa
- tuk na vymazání a hrubá mouka na vysypání plechu
- zavařenina na potření
- šlehačka na ozdobení
Do větší misky prošijeme mouku smíchanou s práškem do perníku i do pečiva, přidáme moučkový cukr, švestková povidla, zavařeninu či přesnídávku, vlažné mléko, vejce, olej, kakao a vše dobře promícháme. Těsto by mělo být středně husté, podle potřeby můžeme přidat ještě trochu mléka. Těsto rozetřeme na tukem vymazaný a moukou vysypaný plech, vložíme do předehřáté trouby a zvolna upečeme. Upečený perník necháme vychladnout a povrch potřeme zavařeninou. Nožem pokrájíme na čtverečky, které ozdobíme kopečkem šlehačky.
Perník lze též ozdobit cukrovou nebo čokoládovou polevou.
Poslední tip, trik či komentář