4 porce
- 800 g vyzrálého vysokého roštěnce
- drcený černý pepř
- olivový olej
- snítka tymiánu
- sůl
Steaky okořeníme čerstvě drceným černým pepřem, lehce pokapeme olejem. Spolu se snítkou tymiánu opékáme z každé strany 2 minuty, abychom získali stupeň propečení rare (platí pro roštěnou), 3-4 minuty medium. Solíme až na závěr, nejlépe šupinkovou solí, přeléváme omáčkou Béarnaise, doplníme například bramborovými domácími chipsy.
omáčka Béarnaise
- 2 žloutky
- 50 ml hovězího vývaru
- šťáva z ½ citron
- ¼ šalotky
- mletý bílý nebo zelený pepř
- špetka soli
- pár kapek estragonového octa
- snítka čerstvého estragonu
- 200 g přepuštěného másla
Všechny suroviny kromě másla smícháme, nad vodní lázní šleháme, postupně přiléváme přepuštěné máslo, až se nám vytvoří omáčková konzistence.
Zdroj: Vysoklý roštěnec s omáčkou Béarnaise; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1489-vysokly-rostenec-s-omackou-bearnaise/ [On-line 04.10.2014]
Poslední tip, trik či komentář