- 1 kg libového vepřového masa
- 6OO g vepřového laloku s brzlíky
- 600 g cibule
- 800 g vepřových drobů (ledvinka, slezinka, kousek jazyka, jater a srdce, mozeček)
- 1 lžíce hladké mouky
- 150 g škvařeného sádla
- vývar z masa
- mletý pepř
- mletá sladká paprika
- kmín
- česnek, sůl
Zabijačkový guláš se připravuje hned po porážce a zavěšení prasete; uvedené suroviny z prasete vyřízneme. Drobně pokrájenou cibuli osmažíme na sádle dorůžova, přidáme mletou papriku, po jejím zpěnění vložíme maso pokrájené na kousky, droby (kromě mozečku) a za stálého míchání osmažíme. Když se stává vydusí do tuku, směs okořeníme, podlijeme trochou vývaru z masa, osolíme, vmícháme třený česnek a dusíme pod pokličkou téměř doměkka. Šťávu opět vydusíme do tuku, zahustíme moukou, za stálého míchání osmažíme, přidáme odblaněný, pokrájený mozeček a opět smažíme. Guláš podlijeme znovu trochu vývaru a dusíme, až maso změkne. Guláš by měl být pikantní, dobře okořeněný. Podáváme jej s chlebem a sterilovanou zeleninou.
Poslední tip, trik či komentář