Ingredience:
- 500 g hladké mouky
- 1 lžička soli
- 1 vejce
- 0,5 dl slunečnicového oleje
- cca 2 dl teplé vody
Náplň
- 500 g tučného měkkého tvarohu
- sůl
- 1 vejce
- 6 lžic zakysané smetany
- 2,5 dl zakysané smetany na zalití
Z mouky, soli, vejce, oleje a teplé vody vymícháme v míse pomocí ruky těsto. Poté ho přendáme na stůl a zpracujeme měkké vláčné těsto, které vložíme do olejem vymazané mísy. Olejem potřeme těsto i svrchu a necháme přikryté utěrkou půl hodiny odležet.
Na stůl rozprostřeme plátno či starý ubrus, pomoučíme ho a těsto na něm rozválíme. Poté těsto pomocí rukou vytahujeme do velkého plátu. Na kraj těsta poklademe tvarohovou náplň, kterou jsme si připravili smícháním tvarohu, soli, vejce a zakysané smetany.
Pomocí ubrusu zarolujeme dlouhý závin, který nejprve pomocí hřbetu ruky rozdělíme na cca 15cm kusy, poté nakrájíme a natěsno naskládáme do pekáčku vymaštěného slunečnicovým olejem.
Strukli pokryjeme zakysanou smetanou a pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C asi 30 minut dozlatova.
Zdroj: Záhořský závin (zagorski strukli); ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1265-zahorsky-zavin-zagorski-strukli/ [On-line 01.06.2013]
Poslední tip, trik či komentář